HTML

Apróságok

Hasonmás

2013.03.23. 07:33 BlackPsenior

A modellgyártók szívesen mintáznak meg sokak által ismert, egyedi járműveket. Könnyű dolguk van, ha egy utcai autó kap speciális fényezést-matricákat. Jellemző példa erre a Norev 1:43-as ovál bogár modellje. Egy 1954-es Monte-Carlo-i versenyen indult népautó hű mása a modell.

386

A korabeli fényképeket nézve elismerésre méltó munkát végzett a modellgyár.

Nehezebb a dolga a gyártónak egy pályagép ábrázolásakor: nem elég a fényezésen módosítani, hanem a ábrázolni kívánt jármű legapróbb részleteire is kell ügyelni. A Bburago nemrég bemutatott F1-es gépén mindez jól megfigyelhető.

f1

Nigel Mansell vezette a Williams Renault-t 1992-ben egészen a világbajnoki dobogó tetejére. A Bburago kínosan ügyelt arra, hogy minden akkori hirdető emblémáját megjelenítse az 1:24-es méretarányú modellen.

A versenyautók után lássuk a filmcsillagokat. Nagyon sok játékfilmben szerepelnek egyedi járművek.

Aránylag rövid kutakodás után csodákat lehet találni a világhálón. Az idősebbek emlékeznek talán pl. Fantomas repülő Citroenjére.

citroen 2

Rá lehet bukkanni az interneten a Cadillac és a DeLorean speciális modelljeire, amik ismerősek lehetnek a filmvászonról.ghostbusters mattel cadillac 1-18

delorean btfiii 1-24 welly

A "Vissza a jövőbe sorozat" járművei 1:24-es méretarányban fel-felbukkantak a hazai boltok polcain is. Sajnálom, hogy nem vásároltam belőlük. Jól jönne most egy fluxuskondenzátor, hogy visszamenve az időben, éljek a lehetőséggel.

Térjünk vissza a saját gyűjteményemhez. A Minichamps nevű modellgyártó nagy fába vágta a fejszéjét: a 007-es sorozat számos járművét mutatta be 1:43-as méretarányban, méghozzá mini dioráma szerűen. Lássuk az "Őfelsége titkos ügynöke" magyar címet viselő film egyik jellegzetes járművét.

007 1

007 2

Természetes, hogy egy jármű főszereplésével készült sorozat sem kerülte el a modellgyártók figyelmét. Persze, hogy a Herbie névre hallgató bogárhátúról van szó.

herbie

Az 1:24-es méretarányú, rádiótávvezérléses modellt a Disney jegyezte, ugyancsak a film farvizén úszott a kulcstartónak is használható, gyufásdoboznyi műanyag kisautó. A Schuco 1:43-as fém modelljén mintha elcsúszott volna jobbra a csomagtartó matricája...

Előbb-utóbb minden gyűjtő életében bekövetkezik az a pillanat, amikor szeretné saját járművének kicsinyített mását látni a polcon. Szerencsés, akinek színben-évjáratban azonos jármű kapható a kereskedelemben. A kevésbé szerencsések esetleg megpróbálkozhatnak a rendelkezésre álló kisautók kisebb-nagyobb átalakításával.

rozik

Néhány saját próbálkozásom. A szín még csak-csak elmegy, de az apróbb részletek elfogadhatatlanok.

Hasonlóan gyenge próbálkozás a család másik járműve kapcsán. Igaz, hogy nem a hasonlóság volt a fő szempont, de a kivitelezés azért nem teljesen tökéletes.

kdf

Részletesebben itt lehetett olvasni a projektről:

http://picivw.blog.hu/2011/02/14/atalakitas_4_resz#more2659814

Ha a család járműveivel nem boldogulok, mással kell próbálkoznom. Van természetesen jónéhány jellegzetes, egyedi jármű a baráti körömben is. Íme az egyik:

nagyulrich

Ulrichnak hívják őkelmét. Fő jellemzője, hogy kb. annyian látták, mint Columbo hadnagy feleségét... Na jó, egy kicsivel talán többen. Elkészítettem apró változatát:

ulrich

Jellemző környezetében készült a fénykép a kis járműről.

Egy sokak számára ismerős buszról készült ez a kép. A Westend bevásárlóközpont tetőparkolóján rendezett 19. Tavaszi bogár-rajzáson vettünk részt, még 2010-ben.

nagyvaga

Készítettem egy hasonmást erről a jellegzetes járműről is.

vaga1

vaga2

Úgy tudom, mostanában igen közel parkol egymáshoz a nagy és kis jármű.

Csak nem hagyott nyugodni, hogy az előző képeken is látható vörös-fekete bogárról nem készült elfogadható minőségű apró másolat. Adta volna magát, hogy a Minichamps egyik, nemrégiben bemutatott modelljét használjam fel.

http://aprok.blog.hu/2013/02/02/mexico_716#more5057366

Egy Minichamps modellnek azért nem ugrik csak úgy neki az ember (legalábbis én nem: nem bízom annyira magamban, hogy a végeredmény arányban álljon az esetlegesen okozott jóvátehetetlen sérülésekkel.)

Nemrégiben, egy modellbörzén találkoztam egy 1:43-as méretarányú bogárral. Annak idején egy újság mellékleteként volt kapható, a Legendás Autók sorozat egyik tagjaként. Nemigen jártam utána: minek még egy piros bogár a polcra, van elég belőlük. A börzén viszont roppant kedvező áron kínálták, haza is hoztam, mondván legyen egy ilyen is a vitrinben. Csak itthon néztem meg közelebbről és vettem észre, hogy egy igen szépen kidolgozott mexikói bogárra sikerült szert tennem. Van néhány mexikói a gyűjteményben, de azok messze nem ez az árkategória, nem lehetnek alanyai semmiféle átalakításnak.

Nekiestem viszont ennek a jobb sorsra érdemes újságmellékletnek. Lássuk az eredményt:

be

jh

bh

je

bf

b

Terveim szerint találkozunk még ezzel a kisautóval.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr725144936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása