HTML

Apróságok

Keletiek

2013.04.12. 17:50 BlackPsenior

2009-ben egy kiadó igen figyelemreméltó sorozatba kezdett: "Retroautók a keleti blokkból" címmel. Kéthetente megjelenő pár oldalas kiadványuk melléklete egy-egy 1:43-as méretarányú fém modell volt. A nagyméretű füzetkében olvasható pár szavas ismertető az éppen bemutatásra kerülő járműről, természetesen fényképekkel  gazdagon illusztrálva. Így festett a ma is futó, gyűjtők körében igen népszerű sorozat első száma:

retro1

retro2

Hétköznapi, sokak számára ismerős járműveket mutat be a kiadó. Egy másik szép autó, szintén ebből a sorozatból:

wart

Talán kevesen emlékeznek rá, hogy ezt a sorozatot jóval megelőzően, a '980-as évek közepe-vége felé felbukkantak a játékboltok polcain hasonló, hétköznapinak nevezhető 1:43-as modellautók. Fémből készültek, meglepően valósághű és részletes kidolgozásuk elfogadható árral párosult. Az akkori Szovjetunió járműveit ábrázolták, egyszerű papírdobozban, aminek celofánból készült oldala láttatni engedte a modelleket. A gyártóról sajnos nem lehetett sokat tudni, mindössze annyit, hogy a Nagy Keleti Birodalomban készültek a kisautók. (Mostanában is Keleten készül a legtöbb kisautó, de az egy másik birodalom...)

1200

Nagyon szép modell, neves és nagy tapasztalatokkal-hagyományokkal rendelkező modellgyárak is büszkék lehetnének rá.

Egyedülálló módon a négyajtós járművek hátsó ajtajai is nyithatóak! Elfogadható részletességű a motor- és utastér ábrázolása is. Több, mint játékszer, igazi gyűjtői vitrinmodell.


2lada

Egymás mellett a két gyártó két különböző, ámde roppant hasonló modellje.

niva

Egy másik, igen népszerű járműszervény látható a fenti képen: Lada Niva és Skif sátras utánfutó. Utóbbi sátrát sajnos nem ábrázolta a gyártó.

nivaalvaz

Az alváz is tökéletes, egyedüli hibája a krómozott felület. Az első kerekek kormányozhatóak. A vonóhorog sajnos letörött, egy kisméretű csavarral próbáltam pótolni. Vegyük elő (és ne is nagyon tegyük el) a vörös-cián 3D-s szemüveget.

niva3d

A hazai utakon ritkábban előforduló, ámde tőlünk keletebbre hétköznapinak számító jármű: "IZS 1500 kombi" cirill betűs felirat található az alvázon

izs1

Az első lökhárító sajnos elveszett az idők során. Ennek a modellnek sem a hátsó ajtajai, sem a motorházteteje nem nyitható.

Ismerős, de hétköznapinak nem nevezhető a ZIL- 115 . Igen kiváltságos személyeket fuvarozott keleten ez a jármű.

zil1

Neki is nyílik minden nyitható alkatrésze. Sajnos a fényképezés során csomagtartó folyton becsukódott.

zil2

Egy szokásos, a méreteket összehasonlító kép: a mindenki által jól ismert Zsiga és a Titkári Járgány:

zillada

Lássunk egy újabb, kevésbé puccos járművet. Sokunk számára ismerős, a Honvédségnél is rendszeresített parancsnoki jármű: UAZ 469

uaz01

uaz02

A hátsó üléssor sajnos elkallódott valahol-valamikor.

Az alváza is kifogástalan, talán picit gondosabb megmunkálást is megérdemelt volna.

uazalvaz

Megfigyelhetők a laprugók, a négykerékmeghajtáshoz szükséges két kardántengely és a két differenciálmű.

A szovjet flotta:

oroszok

A valóságban nemigen férnének el így a garázsunk előtt...


Neves modellgyártók is ábrázoltak keleti járműveket. A Matchbox például a Skoda120-as szemelte ki, méghozzá versenyhelyzetben:

mbskoda

Számomra kedves ez a keleti, hétköznapi jármű, hiszen ehhez hasonló volt a család első autója is. Az Abrex nevű gyártó megjelentette utcai változatát is. Családunk második autója pont ilyen színű volt:

kisskoda 2

Ugyanez a jármű 1:43-as méretarányban is kapható. A Skoda-különítmény:

3skoda

Időzzünk még egy kicsit a személyes kedvenceknél. Családi autóink ezután mind-mind keletről származtak, igaz kicsit távolabbi keletről. Sajnos sem az Applause-t, sem a Shumát nem tudom bemutatni: egyik modellgyártó sem vette fel őket választékába. Kár, mert nagyon szép járművek voltak.

Beszerezhető viszont a jelenlegi családi jármű 1:43-as modellje, az AUTOart nevű gyártótól. Ő is jó távol, keleten készült.

mazdafront

mazdaback

A valóságban is készülhetne bármikor hasonló kép:

mazdabogar

Felkaphatja a fejét a figyelmes olvasó: mit keres egy Bogár a keleti autók között!! Nos kis jóakarattal: ha elég kitartóan haladunk a kelő nap irányába, előbb-utóbb Mexikóba is eljuthatunk...


Ők hárman sohasem álltak így egymás mellett.

harman

Vegyük újra elő a szemüvegünket!


3d02


3d04


3d01

3d02

3d05

3d08

3d07

3d06

3d10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr485212757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása