HTML

Apróságok

"Faros" Ikarus

2013.01.05. 10:11 BlackPsenior

Az 1950-es évek vége és az 1960-as évek országúti és városképének meghatározó és figyelemreméltó eleme volt a farmotoros Ikarus autóbusz.

"1954-ben hatalmas meglepetéssel szolgált az IKARUS gyár: megindította az Ikarus 55 típusú, nagyméretű önhordó-vázas, farmotoros távolsági autóbusz sorozatgyártását. Vonalvezetése, szerkezeti megoldásai forradalmi újítást jelentettek az autóbuszgyártás történetében."

Részlet az "IKARUS 1948-1963" c. kiadványból

Készült a járműből majd' 20 éves pályafutása során ('72-ben fejezték be a gyártást a székesfehérvári üzemben) többféle, nemcsak apró részleteiben különböző változat: városi, távolsági, "luxus" kivitel egyaránt. Szerencsére nagyon bőséges az információ az interneten, érdemes az érdeklődőknek böngészni.

A számomra eddig ismeretlen "Editions Atlas" modellgyártó forgalmazza a fémből gyártott, kézzel festett, figyelemreméltó részletességgel készült 1:72-es méretarányú modellt. A vörös-cián 3D-s szemüveg elengedhetetlen a képek megtekintéséhez.

FL

RL2

RL

(A továbbiakban félre lehet tenni a szemüveget!)

Az interneten találtam a modell eredetijéről is képeket, korabeli és felújított állapotában egyaránt. A modell majd' minden apró részletében megegyezik az eredetivel, talán csak a dísztárcsák és a ködlámpák nem sikerültek teljesen.

Ilyen volt a modell eredetije '60-as években..

Ikarus 66 GC-15-55 sz

.. és napjainkban, felújított állapotban:

66big

"Picit" manipulált fénykép, szintén az internetről vadászva:

99

Lássuk egy kicsit közelebbről a szép modellt:

SDC10537

SDC10542

SDC10545

SDC10547

SDC10548

back

front

Hasonlítsuk össze méreteit szokás szerint a sokak által ismert népautóval (és népkisbusszal)

SDC10593

3front(Nem defektes szegény Ikarus, hanem a szivacs alap nehezen viseli a nagy súlyt)

3top

Farmotorosok

3back

Végül a sok internetes kép után egy személyes vonatkozású felvétel egy korabeli, 1:1 méretarányú járműről. A kép valamikor 1964 nyarán készült, egy vállalati kirándulás alkalmával. A képen természetesen egy farmotoros Ikarus látható. A képet nem én készítettem, hiszen akkoriban az önkioldó nem volt igazán elterjedt. Jómagam a volán mögött vagyok megfigyelhető...

Ikarus64

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr624996607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása