HTML

Apróságok

Gyufáskönyv

2013.03.02. 07:23 BlackPsenior

Az előző fejezetben bemutatott Matchbox nevű kisautógyár már a kezdetek-kezdetétől (1953) használta termékei népszerűsítésére a nyomdatermékeket. Eleinte csak pár oldalas szórólapokat, melyek elsősorban a kereskedők tájékoztatását szolgálták, később rájöttek, hogy érdemes a vásárlók figyelmét is felhívni a csábos gyártmányaikra. Kialakult az évkönyv formájú, adott évben megjelenő modellek választékát bemutató katalógus. A katalógusok fénykora a '960-as évekre tehető. Eleinte egyszerűbb formát öltött a választék bemutatása, később persze fejlődött a marketingtechnológia.

Lapozgassunk a '60-as évek katalógusaiban. Saját példányaim szkennelt lapjait az interneten fellelhető, gyűjteményemből hiányzó évkönyvek oldalai egészítik ki.

Elő tehát a fluxuskondenzátorral, kezdődjék az időutazás!

61 1

Az 1961-es katalógus még egyszerű, színes rajzokkal mutatja be az azévi választékot. Feltüntetik a modellek hosszát és a méretarányt.

61 2

Néhány vázlatos vonallal felhívják a figyelmet a tervbe vett, elkövetkező esztendőben megjelenő modellekre is.

62 1

A megvalósítás aztán egy picit eltért a tervezettől. A VW T1 Transporter pl. a tervek szerint balkormányos (ajtók a jobb oldalon) lett volna, de az 1962-es katalógusban (és a polcomon) már jobbkormányos változat látható, bal oldali oldalajtókkal.

62cover

Figyelemreméltó a 62-es katalógus címlapjának a szlogenje is: Gyufásdoboznyi, zsebpénzen megvásárolható  modellek nemzetközi zsebkönyve.

63 1

A 63-as könyvben volt egy oldal, ami az összes, abban az évben kapható járművet ábrázolta.

64cover

A 64-es évkönyv címlapja egy erősen idealizált forgalmi helyzetet ábrázol.

64gift4

"Ajándékdobozok" is kerültek a választékba, amikben téma szerint összegyűjtve kínálták a modelleket.

64rw19

A katalógusokban segítették regisztrálni a gyűjteményben már meglévő modelleket: a számok mellé a YES rubrikába pipával vagy X -szel jelezhette a büszke tulajdonos, melyik jármű található a gyűjteményében. De mire való a NO oszlop??

64rwnew

A tervezett újdonságok tulajdonságaira is felhívták a figyelmet: billenő pilótafülke, rugózó kerekek, nyitható csomagtartó.

Érdekes pl. a '65-ös évfolyam hátoldala.

65backrotated

Az akkori világ egy boldogabbik felén kapható kisautók árait böngészhetjük. Nagy-Britanniában pl. 2 Font volt egy 1-75 kategóriájú (tehát azévi széria gyufásdoboznyi modell) egységára.

65cover

Ugyanezen év címlapja, versenyhelyzet ábrázolással.

66coverback

A '66-os USA kiadású évkönyv érdekes módon egy londoni városképet ábrázol, az előzőekhez hasonló meghökkentő járműválasztékkal.

Ez az évkönyv nemcsak egyszerűen termékbemutatás célját szolgálta, ismeretterjesztésre is vállalkozott.

Nyolc fejezetben mutatják be a Matchboxok gyártását a tervezéstől a csomagolásig.

A gyár történetét is elmesélik pár oldalon.

67cover

A 67-es könyv borítója már nemzetközinek tekinthető.

67p16 MB worlds greatest traveler

Történelmi jelentőségű pillanat: fényképek a katalógusban! Eddig csak és kizárólag rajzok, akvarellek, festmények ábrázolták a kisautókat. Most először fényképen is szemügyre vehetjük a választék jelentős részét a -valljuk be- nem túl részletgazdag fényképen. (Remélem, jó néhány modell ismerős már az előző fejezetekből.)

68cover

A 68-as katalógus szintén nemzetközi jellegű.

A füzetben az aktuális választékon kívül bepillantást engednek a kisautók gyártásának rejtelmeibe is.

68p3668p3768p38

A 69-es katalógus címlapja már nem meglepő.

69cover

A hátoldalát is érdemes szemügyre venni.

69coverback

Mennyibe is került 65-ben egy modell?

69p35

Az oldtimerek bemutatásához egész életképeket alkottak a dizájnerek.

69p4469p4569p46

A kerekek fejlődéséről is készítettek egy rövidke, három oldalas ismertetőt.

70cover

A 70-es év új dizájnt hozott. Az eddigi, konzervatív, valósághoz nagy mértékben hasonlító rajzocskákat felváltotta egy, az akkori divatnak megfelelő mozgalmas stílus.

70 1

70 2

Az újdonságnak számító Superfast technológiára rávezető és kedvcsináló ismertető a német nyelvterületet célzó füzetkéből:

A már jól ismert és megszokott ismeretterjesztést is felváltotta egy egyszerű reklám: tessék megvenni a kereskedelemben kapható könyvet.

70 3

Véleményem szerint ekkor ért véget a Matchbox katalógusok aranykora. Ezután nemcsak a kisautók dobozának kinézete, hanem az évkönyvek is jelentősen megváltoztak: a gyufásdobozra hajazó dobozokat lassacskán felváltották a celofánablakú skatulyák, később a bliszternek nevezett, kartonlapra kasírozott átlátszó műanyag tartók. Az évkönyvek formátuma is fekvőről állóra változott, a rajzokat felváltották a rideg fényképek. Újabban papír alapon már meg sem jelennek a katalógusok: az interneten lehet az aktuális választékot megtekinteni és böngészni bennük.

Búcsúzóul egy három dimenziós kép a két dimenziós témáról. Keressük hát meg a vörös-cián szemüveget!

3d 2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr795112155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása