HTML

Apróságok

Ikarus 55

2020.05.19. 19:06 BlackPsenior

Legtöbben úgy gondolnak a farmotoros Ikarusra, mint sokan a Bogárra: ha láttak egyet, látták az összeset.

(A blogom tisztelt látogatói azért tudják jól, hogy ez nem így van)

Ezeken az oldalakon már bemutattam egy szépen sikerült 1.72-es méretarányú modellt: https://aprok.blog.hu/2013/01/05/_faros_ikarus

Az a jármű a Mávaut barna-vaj színeiben pompázik. Ma már alig képzelhető el, hogy egy kényelmes távolsági/kiránduló busznak városi tömegközlekedésre teljesen alkalmatlan változata is létezett. A megállókban az utascsere sok mindennek volt nevezhető, de gördülékenynek és gyorsnak semmiképp.

A DeAgostini modellgyártó cég a "Legendás buszok a múltból" című sorozatából sem hiányozhat az Ikarus 55.

A járműnek egy speciális változatát, jelesen a reptéri utasszállításra rendszeresítettet vették alapul. Akkoriban ugyanis a repülőkhöz buszokkal szállították az utasokat, nemigen volt még elterjedt a gépekig kinyúló "kígyó".

legend

A következő képen is kivehető, hogy a járműnek nincs forgalmi rendszáma, a hétköznapi közlekedésben nem vett részt.

repcsi2

A modell a család legifjabb, buszrajongó tagjának a birtokában van, de kölcsönadta a fényképezéshez. A két gyártó hasonló méretarányú modelljeit egymás társaságában mutatom be.

A fényezésen kívül a legszembetűnőbb különbség a tetőn meghúzódó "szamba" ablaksor. A távolsági buszon nem lett volna túl sok haszna, inkább a kézipoggyászoknak hagytak helyet a tervezők.

2be

Hátulról nézve nincs sok különbség a két jármű között:

 

2jh

Oldalnézetben jól látható, hogy a távolsági buszon két "harmonika" ajtó található, míg a reptéri járaton egyetlen, az is középen. Még a sofőr mellett, az idegenvezető mellé sem készült ajtó.

2j

 Ezen a közelebbi képen megfigyelhető a homloklemezek, szélvédők különbsége

 

2bezum

 Mindkét modellről elmondható, hogy jól sikerültek az apró részletek kidolgozásai.

2je

2bj

Megállapítható tehát (a modellek alapján), hogy Ikarus55 és Ikarus55 között vannak különbségek, mint ahogy nemigen található két teljesen egyforma Bogár sem.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr4315707472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása