HTML

Apróságok

Darabokban - IV.

2014.05.06. 13:31 BlackPsenior

Az ígértem nemrég, hogy békésebb vizekre evezünk. Kezdjük hát utunkat a japán Tamiya nevű modellgyártó 1:24 méretarányú bogarával.

doboz

Egy 1966-os gyártású jármű mintájára készült a modell. Sikerült két példányra is szert tennem a készletből. Az egyiket félig-meddig össze is raktam, bemutattam már ezeken az oldalakon. Emlékeztetőül néhány kép az alkotásomról...



.. és a link az előző bejegyzésemhez:

http://aprok.blog.hu/2012/12/08/tamiya_vw#more4952454


Szokás szerint következzen néhány fontos tudnivaló az eredeti járműről. A Volkswagen történetében az egyik legsikeresebb, és a mai gyűjtők között az egyik legnépszerűbb évjáratról van szó.
Néhány száraz technikai adat: (kérem, hogy az évjáratot nálam jobban ismerők legyenek szívesek javítani-bővíteni információimat)

- a motor lökettérfogata: 1300 (1285) ccm
- 4000-es fordulaton a leadott max. teljesítmény: 40 lóerő
- sűrítési viszony: 7,3:1
- elektromos rendszer: 6V, 180W-os dinamó alkalmazásával
- manuális, négysebességes sebességváltó
- hidraulikus fékrendszer, elöl-hátul dobfékek
- és természetesen négyütemű, léghűtéses boxer farmotor.

Az évjárat újdonságai:

új motor, új karburátor,új (négylukú) felnik, egykulcsos (gyújtás-zárak) rendszer, új szellőzők, vészvillogó, nagyobb hátsó szélvédő.

És ami nem változott:

döntött fényszórók, kisméretű hátsó lámpák, na meg a Bogár egyéb jellemzői: alvázra épített kétajtós, gömbölyded karosszéria, jellegzetes, hangsúlyos sárvédők, jól ismert és népszerű bogárhátú forma. Lássunk néhány, az interneten fellelhető képet erről a nevezetes évjáratról.

1966 Service Booklet

1966

1966-VW Volkswagen-Beetle - Coccinelle - Fusca - Kafer - Kever-1

Megfigyelhető az amerikai piacra szánt, exportra gyártott szérián a tengerentúli szabványoknak megfelelő "korlátos" lökhárító.

USA

Többek között ez a kép adta az ötletet a "félbogár"-hoz

 explodedview1966beetle

Térjünk vissza a modellhez. Tíz oldalas az összeszerelési útmutató. Az első oldal a szokásos párszavas ismertető a járműről, ezt követi az elkészítéshez elengedhetetlen szerszámok felsorolása, majd 6 oldalon 17 lépésben maga az útmutató. A végén némi segédlet a festéshez.

utmutato1

utmutato2

Az alkatrészek a még bontatlan zacskókban

alkatreszek
Még egy kép a "félkész" modellről:



Kezdő modellépítőknek is a sikert ígérően ajánlott.

folyt. köv.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr206126207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása