HTML

Apróságok

Fantázia

2016.09.16. 20:45 BlackPsenior

A modellgyártók nagyon sokszor nem egy-egy létező jármű apró mását dobják a piacra, hanem néha-néha csak a rajzasztalon vagy a tervezők-alkotók fantáziájában élőt is.
Legjobb példa talán a Disney-Pixar alkotóműhelyében készült Cars (magyarul Verdák) című animációs film egyik szereplője, Fillmore.

fillmore-Pixar

Gyűjteményemben két, gyufásdoboznyi méretnél picit nagyobb példány is jelen van. A fejhallgatós egyed puha műanyag, míg a másik neves modellgyártóknak is becsületére válna: szegecselt alvázzal rendelkező fém modell, precíz festéssel.

fill1
fill2

Álljunk meg egy rövid szóra az ismertetéssel. Talán sokan nem tudják, honnan származik a figura neve.
Nos, a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején az Államokban üzemeltetett egy Bill Graham nevű jóember a keleti és a nyugati parton egy-egy koncerttermet. A termek érdekes módon a Fillmore East és a Fillmore West nevet viselték.
Akkoriban jól ismert és elismert sztárok léptek fel, mint pl.  Jefferson Airplane, Canned Heat, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana, a Ten Years After és rajtuk kívül még a kor számos jónevű előadója.
Az animációs film ezt a hippi korszakot idézi meg a T1-es Transporter, a "woodstocki-i hippibusz" karakterével.

Másik rajzfigura a Transformers képregény sorozatban a BumbleBee. (Sajnálatos módon a karakter nem kapott szerepet az animációs filmekben ill. nem VW bogár alakította a Zümit.)

bumbleb transf
bee2

Valószínűleg a játékszer tervezője csak hallott róla és nem látta a képregényt, így egy picit eltért a rajzolt figurától. Talán némi jogdíj is szerepet játszhatott az eltérő ábrázoláshoz.

robot1
robot2

A modellt bemutattam már részletesebben itt:

http://picivw.blog.hu/2011/02/03/robot_16#more2635303

Hagyjuk egy kicsit pihenni a szórakoztató ipart.

A fiam gyűjteményéből való ez az 1:43-a méretarányú  Concept Transporter. Valószínűleg csak a tervező asztalon létezett, de talán készült is belőle egy bemutató példány. (A hozzáértők majd kiigazítanak, remélem)
Egy biztos: sajnos nem léghűtéses farmotort terveztek bele.

concept1
concept2

Maradjunk még a fiam gyűjteményénél.

Remélem ez a BigFoot csak a fantázia szüleménye (bár ki tudja, a Nagy Víz túloldalán mire képesek egyesek...)

bigf1

bigf2

És még egy fantazmagória, szintén a fiam gyűjteményéből:

t1doka

Térjünk vissza saját apróságaimhoz.
Ez a vontatmány akár még a valóságban is létezhetne. Figyeljük csak meg: a farmotoros Transporter súlypontja bőven a plató mögött van, nincs alátámasztva. Nem valószínű, hogy a valóságban lehetne vele közlekedni.

truck

Erre meg szavakat sem találok. Nem sok köze van sem a valósághoz, sem a VW-hez, remélem pusztán a fantáziában létezik.

track

És egy utolsó jármű a rajzfilmekből, ami a fantázia műve. Nem Volkswagen ugyan, de nem is vízhűtéses!

flin

 

Itt is köszönöm az ifjúságnak a fejezethez való aktív közreműködést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprok.blog.hu/api/trackback/id/tr4911713489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása